TÉMÁK, Kategóriák

Javaslatok a rák megelőzése kapcsán

655
HOZZÁSZÓLÁS:

A szabad gyökök, melyek a szervezet természetes anyagcsere folyamataiban képződnek, egyensúlyának felborulása, olyan helyzetet idéz elő a szervezetben, melynek következtében egyes rosszindulatú daganatok kifejlődnek. A sugárzások, a fertőzések, bizonyos életkörülmények, a napsugárzás, egyes tápanyagok illetve sok más jelenség is, a szabad gyök képződését fokozzák, majd egy bizonyos szint után, a szervezet örökítőanyagát károsan módosítva, rákos elfajzást idéznek elő. immunrendszer-daganat-sejt-rak

Hogyan alakulhat ki kóros sejtmutáció?

A több mint 200 fajta rákos betegség, azonos minta alapján fejlődik ki. A rák lényegében, mértéktelen sejtburjánzás, mely akkor következik be, amikor egy adott területen lévő sejtek DNS-e, valamilyen karcinogén, rákkeltő anyag hatására, megváltozik. Ilyen rákkeltő anyagok, a cigaretta füst, a napsugárzás vagy a radioaktivitás.

A DNS a sejtek működését, növekedését, irányító genetikai program mely, ha átalakul, nem tud pontos információkat átadni, így a sejtek a normálistól eltérő módon kezdenek működni. A jelenség legfeltűnőbb megnyilvánulása, hogy felgyorsul a sejtosztódás, így a saját funkciójukat, a mutáns sejtek nem képesek ellátni, káros anyagokat termelnek, mozgékonnyá válnak, majd ismét növekedni kezdenek.

Sejtjeink, rengeteg biztonsági megoldással rendelkeznek, sejtmutációkkal szemben, így a rákos sejtek kialakulásához, többszörös, egymást követő változások szükségesek. Ezért van az, hogy a rák gyakrabban fordul elő idős korban vagy a karcinogének ismétlődő hatásakor, mint a dohányzás, a sok napozás. A mutációt, egy véletlen eseménysorozat okozza, így a test egyes részein lévő egyedi sejtek, mindegyike sajátos módon transzformálódik. Ez egyben magyarázat arra is, hogy a rákot miért ennyire nehéz gyógyítani.

A táplálkozás, mint rizikófaktor (?)

Manapság a legveszélyesebb a táplálékunk során bevitt rákkeltő anyagok mennyisége

Általánosan nem jelenthető ki, hogy bármely tápanyag rátok okoznak, mindenesetre a következőkre fokozottan figyeljünk oda:

  • sült vagy grillezett ételek,
  • feldolgozott húskészítmények,
  • füstöléssel illetve sózással tartósított húsok,
  • telítetlen zsírsavak,
  • snackek, és alkohol (…) 

(…) növelik a rák kialakulásának esélyét.

A hormonokat tartalmazó ételek, hatást gyakorolnak a hormontermelésre, mely ugyancsak befolyásolja a rákos daganat növekedési ütemét.

A sok zsírt és kevés rostot tartalmazó étrend a rák kialakulásához vezethet, ráadásul elhízáshoz vezet. Statisztikák szerint, például a túlsúlyos embereknél a leggyakoribb, a méhrák, az emlőrák és az epehólyagrák. Egyes főzési eljárások is hozzájárulnak a rák kialakulásához úgy, mint a grillezés és a sütés, melyek következtében rákkeltő anyagok kerülnek be az ételbe.

A hidegkonyhai ételek, vagy például az olcsó bolti füstölt sonka is, sok nátriumot és nitrátot tartalmaz, a tartósítási eljárások miatt, melyek az élelmiszerek aminjaival való reakciók során, nitrozaminokat termelnek, melyekről kutatások megállapították, hogy a gyomorrákkal komoly kapcsolatba hozhatók.

A rák megelőzése

A növényvédő szerek is rákot okoznak, így az agyonpermetezett gyümölcs és zöldség, nemhogy segít az egészségünk megőrzésén, hanem káros rá nézve. A biotáplálkozásra való átállás, nemcsak a rák megelőzésében játszik kulcsszerepet, de a legtöbb betegség kialakulásával szemben megoldást jelent. A mesterséges anyagok kiiktatása a táplálkozásunkból, legyen az bolti élelmiszer, zöldség, gyümölcs vagy gabonaféle, a rákmegelőzés legelső lépése.

Fehér fagyöngy

A tanulmányok 40 évre visszamenően azt mutatják, hogy a fehér fagyöngy kivonata csökkentheti a daganatos sejtek növekedését. A fehér fagyöngy készítmények jelentős előnyt mutatnak a tüdő- és petefészekrák kezelésében. Dr. Weiss így írja: “A fehér fagyöngy kivonatok ajánlotta nagy előny – nem úgy, mint más kemoterápiás szereké – abban áll, hogy az immunrendszert serkentő és erősítő hatásai nem toxikusak, és a szervezet is jól tűri.”

Gyermekláncfű

Egy csészényi nyers levél 7000 nemzetközi egységnyi A-vitamint tartalmaz, amely fele az ajánlott napi szükségletnek, és több mint ami a sárgarépában található. Tartalmaz némi C-vitamint is. Az A- és E-vitaminok antioxidáns hatásúak, segítenek megelőzni a sejtkárosodást, amelyről a tudósok állítják, hogy rákot okoz.

Lóhere

Egy ősi kínai gyógynövény szakértő, úgy említi, mint azon kevés növények egyikét, ami kedvező hatást gyakorol, a szamárköhögésre. A lóherét köhögésre, bronchitisre és tuberkulózis ellen javallották, de igazán a rákellenes tulajdonságainak felismerése az egyik legfontosabb. A lóhere egyértelműen késleltetheti a karcinómák növekedését. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lóhere négy tumorellenes anyagot, ezek között geniszteint és daidzeint is tartalmaz. Emellett a lóherében, jelentős mennyiségű antioxidáns vegyületet is találtunk, a tokoferolt, amely az E-vitamin egy módosulata, és amelyről bebizonyosodott, hogy kísérleti állatokban megakadályozta, az emlőrák kialakulását is.

Fokhagyma

Örömteli bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a fokhagymának szerepe lehet a rák megelőzésében és gyógyításában. Egérből származó rákos sejteket 2 csoportra osztottak. Az egyik kezeletlen maradt, míg a másikat allicinnel, a fokhagyma egyik fő alkotóanyagával kezelték, majd mindkettőből egerekbe injekcióztak. Azok az egerek, amelyek a kezeletlen rákos sejteket kapták, gyorsan elpusztultak, viszont a fokhagymakezelést kapott rákos sejtekkel injekciózott állatok között pusztulás nem fordult elő. Azóta több állatkísérlet mutatott hasonló eredményt.

Répa

A zöldségben nagy mennyiségű karotinoid található, mely kiváló antioxidáns, ezzel a répának szinte minden szervezetünkre jótékony hatása. A magas karotinbevitel a hólyagrák, a méhnyakrák, a prosztatarák, a bélrák, a gégerák és a nyelőcsőrák kifejlődésének lehetőségét – majdnem 50 %-kal – csökkentheti. A répában az alfa-karotin-tartalom magas, mely karotinoid kiváló tulajdonságokkal bír. A kiotói Gyógyszerészeti Egyetem biokémikusa, Michiaki Murakashi által pár évvel ezelőtt megjelent tanulmányában, azt bizonyítja be, hogy az a béta-karotinnál, az alfa-karotin jóval hatékonyabb megoldást jelent, a tumornövekedés megállításában.

Karfiol

A karfiolban lévő szulforafán felgyorsítja szervezetünk antioxidáns védekezőrendszerét. Amikor a szulforafán eléri a sejteket, aktiválja a májban levő 2. fázisú méregtelenítő enzimeket. A folyamat következménye, hogy a karcinogén molekulák eltávolodnak a sejtekből. Az izotiocianátok és az indolok mellett, vizsgálatok szerint a szulforafánok issegíthetnek a rákos sejtek kifejlődésének megakadályozásában.

Cseresznye

Kutatások megmutatták a quercetinről, mely a cseresznyében nagy koncentrátumban fordul elő, ellenszere lehet a rákos sejteknek. A quercitinnek erős gyulladásgátló hatásait is ismerjük, így az anyag az egyik legjobb asztma és allergia elleni megoldás is egyben. A cseresznyében található még emellett fenol (egy csersav), mely egyszerre antikarcinogén és antimutagén hatású. Vizsgálatok és laboratóriumi kísérletek során, a fenol megakadályozta a rákos anyagok, a karcinogének által kialakult daganatok kifejlődését. Az Amerikai Ráktársaság lapjában néhány éve megjelent írás szerint, a csersav ígéretes megoldás, hiszen miközben az egészséges, normál sejtekre nincs hatással, a rákos sejteket elpusztítja.

Grépfrút

Kutatási eredmények, egy texasi egyetemen bizonyították, hogy a fagyasztva szárított grépfrútpép, mely hasonló az egész grépfrúthoz, csökkentheti a korai vastagbélrák okozta sejtrombolásokat szervezetünkben. A grépfrút leve, méréskelheti a dohányosok körében a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A Hawaii Egyetem ellenőrzött tesztjei alatt megállapították, hogy napi 3 alkalommal fogyasztott grépfrútlé csökkenti a CYP1A2 nevű májenzim aktivitását, ami a dohányfüstben lévő rákkeltő anyagokat működtetésért felelős.

Fehér húsú halak

A zsír és a kalória igen kevés, a sovány halakban, emellett jó minőségű proteineket is tartalmaznak, számottevő mértékben. 10 dkg tőkehal például, megközelítőleg 20 g proteint hordoz magában, mindezt alig 100 kalóriáért. B-vitaminban illetve ásványi anyagokban a tőkehal is bővelkedik, ugyanakkor rengeteg szelént tartalmaz, amelyről már tudjuk, hogy rákellenes hatásai vannak. 10 dkg tőkehal 50%-át fedezi, napi ajánlott szelénbevitelünknek.

A gránátos sügér, ugyancsak szuper protein és kalóriaforrásunk, ráadásul még több szelént tartalmaz. Egy 10 dkg-os adag belőle, majdnem napi 100%-os szelén szükségletünket kielégíti. A nyelvhal és a lepényhal, szelén szempontjából, a sügér és a tőkehal között helyezkednek el. Lehetőségeink szerint, rendszeresen fogyasszunk fehér húsú halakat, így szinte minimálisra csökkentjük a káros hatásoknak kitett szervezetünkben, – a tudom szerint hogy a rákos sejtek kialakulásának esélyeit is csökkenthetjük.

Brokkolicsíra, Lucernacsíra

A különböző csírák, a tápanyagok legkoncentráltabb forrásai. Nagyon sok fitotápanyagot tartalmaznak. A brokkolicsíra az egyik legfontosabb, rengeteg nyomelem, aminosav és rákellenes tulajdonságú indolt tartalmaz. A lucernacsírában rengeteg szaponin van, melyet sokan hívnak “természetes mosópornak”. Ez az anyag megköti a koleszterint, így meggátolja, újra felszívódását szervezetünkben. A torontói egyetem táplálkozástudományi tanszékén folytatott kísérletek megállapították, hogy a szaponinok a kemopreventív stratégia résztvevői lehetnek, így csökkenthetik akár a rák kialakulásának kockázatát is.

Rák esetén tilos:

A dohányzás.

655
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]